Fluttter STATELESS WİDGET nedir

Flutter, Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir mobil uygulama geliştirme çerçevesidir. Flutter ile geliştirilen uygulamalar, farklı platformlarda (iOS, Android, web, masaüstü) çalışabilen performansı yüksek, hızlı ve güzel uygulamalar oluşturmak için kullanılabilmektedir.

Flutter’da, uygulamaların UI (kullanıcı arayüzü) katmanı, widget’lar kullanılarak oluşturulur. Widget’lar, uygulamanın UI’sını oluşturan temel yapı taşlarıdır ve iki tür widget vardır: stateless widget ve stateful widget.

Stateless widget, uygulamanın UI’sını oluşturan ancak değişkenliği olmayan widget’lardır. Yani, bir kez oluşturulduktan sonra durumu değişmeyen, sadece verileri gösteren widget’lardır. Örneğin, bir buton, bir metin kutusu veya bir görüntü gibi statik bileşenler stateless widget olarak tanımlanabilir.

Stateless widget’lar, uygulamaların performansını artırır, çünkü durumlarını değiştirmezler ve bu nedenle yeniden oluşturulmaları gerektiğinde daha az kaynak tüketirler. Ayrıca, aynı widget’ın birden çok kez kullanılabileceği durumlarda kullanışlıdırlar.

Flutter’da bir stateless widget oluşturmak için, StatelessWidget sınıfından türetilen bir sınıf tanımlanır ve build() yöntemi uygulanır. Build yöntemi, widget’ın nasıl görüntüleneceğini tanımlar ve genellikle bir Container veya Column gibi diğer widget’ları içerir.

Örnek olarak, aşağıdaki kod parçası, bir metin widget’ını ve bir buton widget’ını içeren basit bir stateless widget örneğidir:

class MyWidget extends StatelessWidget {
  @override
  Widget build(BuildContext context) {
    return Column(
      children: [
        Text('Merhaba, Flutter!'),
        RaisedButton(
          onPressed: () {
            print('Butona tıklandı!');
          },
          child: Text('Tıkla'),
        ),
      ],
    );
  }
}

Yukarıdaki örnekte, MyWidget sınıfı StatelessWidget sınıfından türetilmiştir ve build() yöntemi, bir Column widget’ını ve içinde bir metin widget’ı ve bir buton widget’ı içeren bir widget ağacı döndürür. Butona tıklandığında bir mesaj yazdırmak için onPressed() yöntemi kullanılır.

Sonuç olarak, stateless widget’lar, değişkenliği olmayan, yalnızca verileri gösteren ve uygulama performansını artıran widget’lardır. Flutter’da, StatelessWidget sınıfından türetilen bir sınıf oluşturarak ve build() yöntemini uygulayarak stateless widget’lar oluşturulur

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir