Site içi Seo nedir? nasıl yapılır?

Seo milyonlarca siteden arama motorlarında kaybolmanı önleyen ve içeriklerini önplana cıkaran bir işlemdir. seo aslında arama motoru optimizasyonu için kullanılsada sayfa düzeni anlamında da kullanabiliriz. arama motorları düzenli site ister ve düzenli siteleri ön plana alır düzenli site ise site içi seo yani iç seo yapılarak düzenli hale gelir ve arama motoru robotlarının sitenizi iyi tanımasını sağlar şimdi yapmamız gerekenlere sırasıyla değinelim.

Site meta etiketleri?

Site içi seo dediğimizde onlarca unsur vardır fakat bu makaleyi cok uzatarak kafanızı karıstırmak istemediğimden en önemlilerine değinerek diğer unsurları zamanla karsılastırarak burada yazacağım.

Title etiketi sitemizin olmazsa olmazıdır. peki nasıl yapılır head tag içine asağıdaki kodu sitenizin anlamıyla örtüşen bir başlık girmeliyiz. dinamik sitelerde bunu otomatikleştirerek o sayfamın anlamıyla örtüşecek başlıklar yazdıralık

<title>Hasan Aylas Kişisel Blogu</title>

Sayfanın dili cok önemlidir bu yüzden kişiler türkce içerik arıyorsa dili belli olan bir siteyi arama motorları daha önplana cıkarır

<meta http-equiv="Content-Language" content="tr" />

Description yani site acıklamasının yer aldığı bölümdür. cok önemlidir. sitenin ne amaclı kullanıldığı ve içerikle ilgili bir özet bölümüdür. anlamlı bir özet verirseniz hem kullanıcılar hemde botlar bunu iyi karsılayacaktır.

<meta name="description" content="Hasan Aylas sayfasında güncel teknolojiler ve vaaz  içeriklerini bulabilirsiniz." />

Keywords suanda cok bir etkisi olmamasına rağmen kullanılmasını taksiye ediyoruz. o sayfamın içeriğiyle ilgili anahtar kelimeleri ifade eder

<meta name="keywords" content="seo, angular, typescript" />

Sayfanın indexlenmesini yada indexlenmemesini ayarlayın.

<meta name="robots" content="index, follow" /> Listelensin

<meta name="robots" content="noindex,nofollow" /> Listelenmesin

İçerik seo

İçeriklerde başlık kullanmak cok önemlidir. örneğin <h1> etiketi birinci baslığınız alt başlığınız <h2> ve onunda alt başlığı <h3> …. peki direk h3 kullanırsam ne olur . sahipsiz bir başlık olur yani h2, h1 in alt başlığı olacağından veya h3, h2 nin başlığı olacağından sahipsiz kalır ve anlamını yitirir. bu yüzden ana başlık için h1 kullanalım kücültüp büyütmek için css le style verelim.

paragraflarımızda yazım kurallarına uyalım (ben fazla uyamıyorum 🙂 seoda önemli değildir ama anlamını kullanıcı deneyimini etkiler. kunuyu saptırmadan anlamlı ve acıklayıcı ifadelerle yazılarımızı yazalım.

Cok kısa içerikler girmeyelim örneğin 250 kelimenin üzerinde yazılar yazalım ve yazılarımızı resimlerle destekleyelim. kullanıcıyı ayrıca siteden ayrılmasını önleyecek ilişkili içerikleri bakınız gibi son paragrafa iç link verebilirsiniz.

Anahtar kelimenizi belirleyin ve ilk paragrafınızda anahtar kelimenizle ilgili bilgiye acıklık getirin. ve diğer paragraflardada bu anahtar kelimenizi destekleyici cümlelere yer verin

örneğin: anahtar kelimeniz Mavi Ayakkabı; burada ilk paragrafınızda mavi ayakkabıların sağlığı etkilemesi gibi bir içeriğe yer verip ikinci paragrafınızda bunu destekleyici cümleler kullanabilirsiniz.

Html5 kullanımı

Kodlama yapan arkadaslarım html 5 ile sitenizi işaretleyin yani tanıtın. header üst bölümümüz nav menü bölümümüz section bölümü ifade eden etiketimiz article ise makale içeriğini ifade eden etiketimizdir. en alttada footer alt bilgi içeren içeriklerimizin olduğu bölümdür. burada kodlama yaparken bu etiketleri bilicli olarak kullanırsak botların sitenizi daha rahat gezebilir ve daha kolay anlamlandırabilir.

<header> <nav><section><article> <footer>

Link yapısı

Link yapısı içerik ve başlıkla uyumlu olmalı örneğin Http://hasanaylas.com/?p=1 gibi anlamsız bir link yapısı yerine http://hasanaylas.com/hasan-aylas-kimdir/ anlamlı bir link yapısı kullanmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir